Asociatia distribuitorilor de piese auto din Romania

Reprezentanţii ADPAR au descris fără ocolişuri prejudecăţile şi provocările cu care se confruntă piaţa pieselor de schimb:
 
Prejudecăţi
 • Prejudecata 1: Piesele originale sunt doar cele care poartă însemnele producătorului de maşini.
  Răspuns 1: Producătorii de maşini apelează la producătorii independenţi în procesul de fabricaţie a unei maşini. De fapt, peste 75% (sursa CLEPA) din valoarea unei maşini noi este dată de componentele produse de producătorii independenţi. Aceleaşi piese originale sunt comercializate şi reţelei de dealeri a producătorilor de maşini, dar şi reparatorilor şi distribuitorilor independenţi. Comisia Europeană le numeşte „produse de origine”, CLEPA (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Piese de Schimb) le numeşte OEM şi OES, distincţie pe care cea mai mare parte a consumatorilor nu o cunoaște.
 • Prejudecata 2: Toate piesele care nu sunt originale sunt contrafăcute.
  Răspuns 2: Piesele de calitate echivalentă sunt certificate de autorităţile abilitate. Ele se potrivesc în momentul în care le instalezi, dar nu sunt asamblate pe maşini în procesul de producţie. Atunci când sunt alese de către şoferi, aceştia iau în calcul diferite criterii, inclusiv bugetul, gradul de utilizare a maşinii sau preferinţele personale.
 • Prejudecata 3: Piesele originale se găsesc doar la reţelele de dealeri ale producătorilor de maşini.
  Răspuns 3: Distribuitorii independenţi comercializează două tipuri de piese: „piese de origine” şi „piese de calitate echivalentă”. Dintre ele, „produsele de origine” – piese originale în limbajul de zi cu zi – sunt comercializate atât de către reprezentanţele oficiale ale producătorilor de maşini, cât şi de către distribuitorii independenţi.
 • Prejudecata 4: Piesele produse de producătorii independenţi sunt nesigure pentru consumator.
  Răspuns 4: Legislaţia europeană prevede măsuri în ceea ce priveşte instrumentele care asigură siguranţa pieselor de schimb livrate pe piaţă. Indiferent de tipul ei (IAM, OES, OEM), o piesă de schimb produsă de un producător independent trece printr-un proces de omologare de către organismele abilitate.
„Consumatorul trebuie să ştie că, atunci când achiziţionează o piesă de schimb, el are dreptul şi opţiunea reală de a alege – în funcție de buget şi în condiţiile legii - piese care sunt sigure. Poate alege între o piesă de calitate echivalentă şi o piesă de origine. În plus, chiar şi atunci când caută piese de origine, el poate alege între piesele vândute direct de dealeri şi aceleaşi piese comercializate de distribuitorii independenţi, la un preţ mai mic decât cel oferit de dealeri. În calitate de Asociaţie a Distribuitorilor Independenţi, noi ne dorim să venim în sprijinul şoferilor, ajutându-i în procesul de informare dinaintea achiziţionării unei piese. În acest sens, ADPAR va publica pe site-ul său o listă a pieselor de origine şi de calitate echivalentă comercializate de distribuitorii independenţi care sunt membri ADPAR. De ce să plătească mai mult consumatorul de rând, în condiţiile în care o informare mult mai bună poate să-i reducă semnificativ costurile?”, a declarat dl. Haralambie Stanciu, preşedintele asociației ADPAR.